zaterdag 15 september 2012

Recept: PompoenRoomkaasTaart

Pompoenen zijn niet alleen leuk om mee te decoreren, maar ook heerlijk in soepen en taarten. Dus hier een heerlijk en vrij eenvoudig recept. De pompoen haal je natuurlijk tijdens de Open Dagen in de Kalebassenkas!

Let op: maak 1 dag van tevoren!

Ingredienten:
voor de basis

  • 250 gram tarwebiscuits
  • 125 gram zachte boter of margarine
  • 1/4 theelepel kaneel

voor de vulling

  • ca. 425 gram gepureerde, afgekoelde pompoen
  • 750 gram roomkaas (bijv. MonChou of Philadelphia)
  • 200 gram suiker
  • 6 eieren
  • sap van 1/2 citroen

Werkwijze:
Verkruimel de biscuitjes in de keukenmachine tot bijna fijn. Voeg de kaneel toe. Doe de in stukjes gesneden boter toe en laat de machine nog even doordraaien tot een samenhangend kruimeldeeg ontstaat.
Neem een springvorm van ca. 23 cm doorsnede en druk hierin het deeg tot een gladde bodem. Zet de vorm in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden C.
Meng de pompoenpuree met de roomkaas in de keukenmachine of met een mixer. Voeg de suiker toe en mix nog even verder. Voeg vervolgens een voor een de eieren toe en meng goed. Schraap regelmatig de wanden zodat het mengsel zich goed kan mengen. Voeg daarna het citroensap toe en meng nog even kort zodat het mengsel luchtig en glad is.

Vorm met een dubbele laag extra dikke aluminiumfolie (of 4 lagen gewone alufolie) een hoge rand om de buitenkant van de springvorm en vouw het goed dicht om de rand van de vorm zodat je een soort nest krijgt. Zet de springvorm met folie in een grote braadpan of een hoge ovenvaste schaal.
Schep het roomkaasmengsel in de vorm. Giet kokend water in de braadpan of schaal totdat de springvorm tot halverwege in het water staat.

Zet de taart in de voorverwarmde oven en bak voor ca. anderhalf uur, tot de vulling langs de rand stevig is en er in het midden nog een klein beetje beweging zit. De taart gaart nog wat door als je hem uit de oven hebt gehaald! Haal de taart uit de oven, til hem uit het waterbad en zet hem op een rooster. Verwijder het aluminiumfolie en laat afkoelen.
Zet de taart, na afkoelen, nog een dag in de koelkast. Maak de rand van de springvorm pas laat als je hem gaat aansnijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen